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「ひや」で「おろし」ってナニ? 9月10日講座

●9月10日(木曜)

On Japan Cafe 初めてさんの純米酒セミナー

「ひや」で「おろし」ってナニ? 日本酒の不思議な酒用語を飲んで紐解く!

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日本酒は、寒い冬に醸して、劣化しないよう一度、加熱殺菌してから貯蔵するのが基本です。

そうして冬に仕込んだ酒が、蔵内で夏を超え、外気温と蔵内の温度が同じくらいになると、出荷されるのが「ひやおろし」。

語源は、諸説ありますが、「ひや(常温)の酒を、大きな桶から小さな樽に卸(おろ)す」のがその由来。味は時をかけて熟した、まろやかなコク味が特徴といわれます。

今、貯蔵はタンクからボトルへと変わり、冷房完備された蔵では、四季醸造する酒蔵も出てきました。一年中通して、フレッシュな生々酒も流通し、昔の「ひやおろし」とは事情がかなり異なってきたのです。

では、2015年に発売されるイマドキの「ひやおろし」とは?

そこで、

1.本来のタンク貯蔵した1回火入れのひやおろし
2.タンクではなく、瓶貯蔵したひやおろし
3.それとは、まったく関係ない!? ひやおろし

酒蔵が秋一番にリリースする様々な解釈の「ひやおろし」を飲み解きたいと思います。

Sep. 10, 2015 (Thu.)
場所:OnJapan CAFÉ
〒150-0001 東京都渋谷区神宮前 6-8-1
時間:19:00-21:00

■ 人数: 15名様(先着順)
■ 参加費: お一人様 4,000円
■ 言語: 日本語&英語

お申し込みはwebから

Overview
Sake is normally brewed during the winter. In order to avoid deterioration, it is sterilized once using heat, and then laid down. After summer aging, when it the outside temperature and the temperature inside the Sake Kura reach equilibrium, it is bottled and shipped as “Hiyaoroshi.”
“Hiyaoroshi” means that sake at a normal temperature (hiya) is moved from a large tank (oroshi) to a smaller barrel. This is the traditional way of brewing Sake, but modern technology has made the brewing process more “seasonless.” You can even enjoy fresh Namazake throughout the year. So what does Hiyaoroshi really mean in 2015?
During this seminar, you can taste three different Hiyaoroshi sakes (traditional Hiyaoroshi, Hiyaoroshi stored in a bottle, not a tank, and a third very different Hiyaoroshi) and deepen your understanding of nuanced Japanese Sake tastes and terminology.


Topics: セミナー, 日本酒 | コメントは受け付けていません。

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